Donderdag 26 september 2019

Juvah steunt Els-smiley vzw

Voor het derde jaar op rij steunt Juvah Els-smiley vzw. Dit doen we niet zomaar. Het is een vzw met een erg inspirerend doel. Els-smiley vzw zorgt er namelijk voor dat langdurig zieke kinderen meer sociaal contact krijgen met andere kinderen. Zo voelen zij zich niet alleen en kunnen ze zichzelf persoonlijk ontplooien.

Hoe is Els-smiley vzw ontstaan?

Els Rainson kreeg leukemie toen ze nog maar twaalf jaar was. Ze putte kracht uit een enorme verzameling aan smiley’s. Voor haar was de smiley een symbool van geloof en hoop in genezing. En genezen deed ze. Tot ze plots na vier jaar herviel.

Ze begon met het schrijven van een dagboek en wilde, in tegenstelling tot 4 jaar geleden, precies weten wat er met haar gebeurde en welke medicatie ze kreeg.

Omdat ze nog maar pas naar het eerste middelbaar ging toen ze voor de tweede keer ziek werd, kende ze nog niet veel klasgenoten. In het begin kwamen deze vriendjes nog langs, maar na een tijd raakte ze geïsoleerd.

Het doel van haar dagboek was dat haar familie en vrienden zouden begrijpen wat zieke kinderen doormaken, maar het was zoveel meer dan dat. Het dagboek werd gepubliceerd en via haar eigen website kwam Els in contact met andere zieke kinderen.

Op 17-jarige leeftijd herviel Els weer na een beenmergtransplantatie. Dat was het begin van haar tweede dagboek, dat ook werd uitgegeven. Op 14 februari 2002 overleed Els thuis waarna haar werk werd verdergezet. Zo werd Els-smiley vzw opgericht.

Wat doet Els-smiley vzw?

De vzw organiseert samenkomsten met andere zieke kinderen zodat ze gezellig kunnen samenzijn. De kinderen gaan tijdens een samenkomst bijvoorbeeld uiteten of naar de bioscoop. Altijd maar thuiszitten motiveert een kind niet om te groeien en sociale contacten te onderhouden. Door hen samen te brengen met kinderen die in hetzelfde schuitje zitten, kunnen ze hun eigen vrienden maken en zichzelf persoonlijk ontplooien.

Els-smiley vzw organiseert naast samenkomsten ook informatieve voordrachten in scholen zodat de andere kinderen begrijpen wat de situatie van zieke kinderen precies inhoudt.

Ook op materieel vlak springen ze in de bres voor de kinderen. Ze voorzien onder andere laptops, dvd-spelers, dvd’s en hometrainers. Zo kunnen de kinderen in contact blijven met klasgenoten en vrienden. Het materiaal wordt aan de hemato-oncologieafdelingen geschonken en blijft ook eigendom van die afdeling.

Wanneer kinderen in isolatiekamers moeten verblijven, kan het zijn dat de vzw ook de telefoonrekening betaalt. Dit omdat de telefoon vaak het enige communicatiemiddel is voor deze kinderen.

Wil je zelf vzw Els-smiley steunen?

Buy4life bvba steunt vzw Els-smiley door de verkoop van verschillende steunpakketten. Neem een kijkje op hun website en geef zieke kinderen weer hoop!