Dinsdag 23 april 2019

Kan je met een goede ventilatie een verschil maken in het EPB-verslag?

EPB klinkt je vast en zeker niet onbekend in de oren wanneer je actief bent in de wereld van bouwen en verbouwen. EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het verslag dat hiervoor wordt opgemaakt geeft aan hoe jouw woning of gebouw scoort op deze peilers.

De EPB-verslaggever wordt voor de start van de werken aangeduid door de opdrachtgever. Op het einde van de werken maakt deze persoon op basis van de uitgevoerde werken een definitieve berekening voor de EPB-aangifte.

De regelgeving omtrent energieprestatie stelt een hoge standaard voor de energieprestatie van het gebouw. Daarnaast is er ook een groeiend belang van een goede ventilatie om zo het binnenklimaat gezond te houden. Naarmate gebouwen beter geïsoleerd worden, moeten ruimten ook beter geventileerd worden.

Welke zaken hebben invloed op je EPB-verslag?

Een warmtepomp of zonnepanelen zijn voor de hand liggende zaken die een impact hebben op je EPB-verslag. Wat minder mensen weten is dat ventilatie ook een verschil kan maken.

De installatie zelf maakt geen verschil, maar de ventilatie-unit wel. Afhankelijk van welke unit je kiest, kan je de energieprestaties van jouw gebouw verbeteren.

Welke ventilator dan precies het beste is voor jouw (ver)bouwproject, is afhankelijk van het gebouw. Als opdrachtgever kan je in gesprek gaan met je EPB-verslaggever om het verslag te optimaliseren.

Een gunstig EPB-verslag kan resulteren in een korting op het kadastraal inkomen van je nieuwbouwwoning, maar ook bij verbouwingen met een bouwaanvraag geniet je van een financiëel voordeel. Informeer je goed over welke ondersteuning je krijgt voor de aanvang van de werken. 

Investeer je als bedrijf in rationeel energieverbruik of groene energie? Dan maak je kans op een tegemoetkoming van de federale overheid, de Vlaamse overheid, de Vlaamse elektriciteitsbeheerders of in een beperkt aantal gevallen: het gemeente- of provinciebestuur.

Ventilatieverslaggever voor je EPB-verslag

Juvah is gecertificeerd ventilatieverslaggever waardoor we een professioneel verslag mogen opmaken van de ventilatie in een gebouw. Dit document wordt nauwkeurig opgemaakt en aan de EPB-verslaggever gegeven. Deze neemt het desbetreffende verslag mee op in het EPB-verslag.