Woensdag 07 augustus 2019

Ventileren tijdens de zomer

Veel mensen houden het tijdens de zomer binnenshuis koel door overdag ramen, deuren en rolluiken gesloten te houden. Zo blijft de warmte buiten. Wanneer het wat is afgekoeld, gooien ze ramen en deuren open om wat frisse lucht door het huis te laten waaien.

Deze korte periode van verluchting volstaat echter niet om de luchtcirculatie in huis de hele dag gezond te houden. Bovendien gaat het gepaard met warmteverlies en een ongelijkmatige verdeling van verse lucht.

Waarom ventileren in de zomer?

De luchtkwaliteit in je woning daalt na een tijdje wanneer je niet ventileert. Hierdoor kan jij onder andere ademhalingsproblemen, een droge keel, oogirritatie of hoofdpijn ondervinden. En jouw woning krijgt te maken met vochtproblemen en schimmelvorming.

Ventilatie is daarom noodzakelijk om frisse, zuurstofrijke lucht aan te voeren en vervuilde, zuurstofarme lucht af te voeren. Zeker wanneer jouw ramen de hele dag gesloten blijven.

Natuurlijke, mechanische of balansventilatie

Een natuurlijke ventilatie, ook wel systeem A genoemd, volstaat niet tijdens warme zomerdagen. Daarom raden wij de installatie van een mechanische ventilatie (systeem C) of een balansventilatie (systeem D) aan.

Welk ventilatiesysteem kies je?

Zowel een systeem C als een systeem D biedt een oplossing. De mechanische ventilatie zuigt de vervuilde lucht af terwijl er verse lucht binnenstroomt via luchtroosters.

De balansventilatie zorgt voor een volledig automatische aan- en afzuiging, maar systeem D heeft ook enkele bijkomende voordelen. Zo heeft het systeem een pollenfilter, wat goed nieuws is voor mensen met hooikoorts. Daarbij kan je dit systeem met warmte- en kouderecuperatie ook combineren met een airco zodat het kan fungeren als koudewisselaar.

Ook op kantoor ventileren

Omdat je tijdens de zomer heel wat tijd doorbrengt op kantoor en je steeds productief wilt zijn, is het belangrijk te ventileren. Bovendien mag de CO2-concentratie in werklokalen niet hoger zijn dan 900 ppm voor 95% van de tijd berekend over maximaal 8 uur of een ventilatiedebiet van 40m3 per uur per persoon.

Juvah helpt je graag bij het kiezen van een geschikt ventilatiesysteem voor jouw woning of werkplaats.