Maandag 25 mei 2020

Wat is het beste ventilatiesysteem?

SOS keuzestress: je hebt een nieuwbouw of je bent aan het renoveren, en nu moet je een ventilatiesysteem plaatsen. Welke ventilatie kies je voor jouw project? Wat is het beste ventilatiesysteem? Waarop baseer je je keuze? 

Er is geen echt ‘beste’ ventilatiesysteem. Alles is afhankelijk van jouw woning en van wat je wilt. Wil jij een natuurlijke aanvoer van lucht, of wil jij alles automatisch? Wil jij elke ruimte afzonderlijk kunnen ventileren of niet? 

Naargelang jouw woning en jouw wensen kan je best met je architect overlopen wat het meest optimaal is voor jouw situatie. Wij helpen je natuurlijk ook graag verder. Hieronder vind je alvast een snel overzicht van de ventilatiesystemen die Juvah plaatst.

Ventilatiesysteem C+ beste ventilatieVentilatiesysteem C+

Dit systeem werkt zonder filters, maar heeft wel raamroosters. Deze zorgen voor de aanvoer van verse lucht op een natuurlijke manier.

Dit is een vraaggestuurd systeem. Dit wilt zeggen dat de binnenluchtkwaliteit continu gemeten wordt, en het systeem enkel ventileert waar en wanneer dit nodig is. De afvoer van binnenlucht gebeurt mechanisch. Zo krijg je een natuurlijke stroming tussen aanvoer en afvoer van lucht.

VVentilatie systeem D beste ventilatiesystemenentilatiesysteem D

Zowel de aan- als afvoer van lucht gebeurt volledig automatisch. De lucht wordt telkens door filters geblazen. Daarom heeft dit soort ventilatie meer onderhoud nodig. Elke 9 maanden moet je je filters vervangen om gezonde lucht te blijven behouden. Wij helpen je graag verder met een onderhoudsplan. Wij zorgen ervoor dat je ventilatie op het correcte tijdstip een grondig onderhoud krijgt. Dit is heel belangrijk: alleen zo blijf jij genieten van gezonde lucht. 

Een D-systeem maakt gebruik van warmterecuperatie. De buitenlucht die wordt binnengezogen, krijgt warmte van de binnenlucht die wordt afgevoerd. De koude lucht van buiten wordt dus verwarmd zonder energieverlies.  

Ventilatiesysteem E beste ventilatieVentilatiesysteem E+

Dit ventilatiesysteem combineert de technologie van een C+ systeem met een warmtepomp.

Er is dus een natuurlijke toevoer van verse lucht en een mechanische afvoer van de vervuilde binnenlucht.

De warmte uit de afgevoerde binnenlucht wordt gerecupereerd. Deze kan gebruikt worden voor vloerwarming of voor warm water voor je sanitair. Tijdens de piekmomenten is een CV-ketel nog wel nodig zodat je de extra warmte gemakkelijk kan opwekken.

Decentrale ventilatie

Hiermee kan je elke ruimte afzonderlijk ventileren. Deze ventilatie is dus doelgerichter. Het systeem heeft geen ventilatiekanalen en dus ook geen doorstroming van lucht tussen de verschillende kamers. In elke ruimte bestaat er een aparte ventilator en de verluchtingsbuizen gaan allemaal apart naar buiten.

Welk ventilatiesysteem moet jij kiezen?

Onze Juvah adviseurs helpen je graag met het maken van de beste beslissing. Stuur ons een mailtje of bel ons, en wij begeleiden je stap voor stap.