
Klimaatplafonds en condensatie: hoe ventilatie het verschil maakt
Een klimaatplafond is een slimme manier om ruimtes te koelen of verwarmen. Het systeem is stil, snel en energiezuinig. Je kunt de temperatuur per ruimte instellen, wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Maar… er zit ook een risico aan verbonden: condensatie.
Hoe ontstaat condensatie?
Een klimaatplafond koelt de ruimte door koud water door dunne kanalen in het plafond te laten stromen. De warme lucht in de ruimte stijgt op en komt in contact met het koude oppervlak. Zo ontstaat er een stille, energiezuinige koeling.
Maar... is de lucht te vochtig? Dan ontstaat er condens: waterdruppels tegen het plafond. Dat kan schade veroorzaken en is onaangenaam.
Hoe kan je dit voorkomen?
De oplossing is een klimaatplafond combineren met ventilatie. Door middel van ventilatie zorgen wij ervoor dat de lucht wordt ontvochtigd voor deze in de ruimte terechtkomt.
Hoe we dat doen? Via de luchtgroep, gecombineerd met een dauwpuntregeling.
Wat is een dauwpuntregeling?
Een dauwpuntregeling is een slimme sturing die continu de temperatuur en de luchtvochtigheid meet, zowel binnen als buiten. Op basis van deze gegevens stuurt het ons ontvochtigingsproces in onze ventilatie aan.
We koelen de lucht tot wel 12 graden, waardoor deze condenseert en het vocht uit de lucht wordt genomen. Vervolgens warmen we de droge lucht opnieuw op tot 20 graden, zodat deze aan een aangename temperatuur de ruimte wordt ingeblazen.
👉 Wil jij ook bouwen op onze ventilatie-expertise? We denken graag met je mee. 📧 Neem gerust contact op met: Pieter Havermans.