De 3 redenen waarom ventileren in de herfst nog belangrijker wordt

Juvah - Logo Juvah

27/11/2023

Buiten is het ondertussen herfst. 🍂 Dat betekent dat we vaker de warmte van onze huiskamers opzoeken. Kaarsjes worden aangestoken, dekens opgeschud, televisiebakje in de hand of de gezelschapsspelletjes nog eens uit de kast. De woonkamer transformeert tot een oase van gezelligheid. Leuk en cosy, maar het heeft ook een keerzijde. Door de veranderende omstandigheden is het cruciaal om goed te ventileren. 🌬️

Waarom is het in de herfst nog belangrijker om goed te ventileren? Dit zijn de 3 voornaamste redenen:

1.     Meer binnenactiviteiten: door het koude en regenachtige weer, neigen mensen sneller naar activiteiten binnen in huis. Als we meer binnen zitten en met meer mensen samen, wordt de binnenlucht sneller vervuild. Uitgeademde CO2 is namelijk de grootste vervuiler in huis. Goed ventileren is dan heel belangrijk om de kwaliteit op punt te houden.

 

2.     Gesloten ramen en deuren: Door de lage temperaturen sluiten mensen vaak ramen en deuren, zodat de koude niet binnen kan komen. Hierdoor is er minder luchtcirculatie en ontstaat er een ophoping van vervuilingen in de binnenlucht (bijvoorbeeld vocht en schimmelsporen).

 

3.     Verwarmingssystemen: Het wordt kouder, dus de verwarming gaat wat hoger. Logisch, maar het heeft geen gunstig effect op je binnenklimaat want het kan de lucht binnen uitdrogen. Als je goed ventileert, blijft de luchtvochtigheid optimaal en het voert verontreinigingen af die door de verwarmingssystemen in de lucht komen.

Kortom, ventileren in de herfst is van groot belang om de luchtkwaliteit te handhaven en vochtproblemen te voorkomen. Ook voor je gezondheid is het belangrijk om goed te ventileren.
Heb je last van hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën? Dan is je binnenlucht misschien wel te hard vervuild (CO2, vluchtige organische stoffen, allergenen). Goede ventilatie draagt bij aan een gezonder binnenklimaat.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Belangrijk: zorg ervoor dat je ventilatiesysteem optimaal werkt. Laat het tijdig onderhouden en vervang jaarlijks de filters. Op de automatische stand zal je systeem zich aanpassen naar de omstandigheden, maar je kan ook steeds manueel je ventilatiesysteem wat hoger schakelen als er bijvoorbeeld bezoek is in huis.

Juvah - Foto werknemers Juvah
We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.