Kan je met je ventilatiesysteem E-peil punten winnen?

Juvah - Logo Juvah

17/4/2023

Als je bouwt of renoveert, moet je verplicht een bepaald E-peil halen. En goed nieuws; je ventilatiesysteem heeft daar wel degelijk invloed op.

Wat is het E-peil?

Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger. Het E-peil wordt bepaald door verschillende factoren zoals isolatie, luchtdichtheid, gebruikte technieken en compactheid. Het wordt ook steeds strenger om nieuwe woningen steeds energiezuiniger te maken.

Daling tot 20 E-peil punten mogelijk

Ventileren is sinds de komst van de goed geïsoleerde en luchtdichte woningen nóg belangrijker geworden. Het is onvermijdelijk dat bij ventileren energie verbruikt wordt, wat in eerste instantie een nadelig effect heeft op je E-peil. Afhankelijk van welk type systeem je kiest, kan je heel wat punten winnen. Dat zal uiteindelijk zorgen voor een positieve uitkomst. Bij een goed rendement en juiste balans is een daling van 10 tot 20 E-peil punten mogelijk.

Hoe?

-       Kies voor een D-systeem

Het meest interessante systeem voor je E-peil is een D-systeem. Daarbij gebeurt zowel de aanvoer van zuivere lucht als de afvoer van vervuilde lucht op mechanische wijze, wat zorgt voor een gecontroleerde werking. Tegenwoordig zijn er meer en meer energiezuinige toestellen op de markt.

-       Meten is weten: werk met sensoren

Kies je voor een C-systeem of een D-systeem met sensoren, dan heeft dit een gunstig effect op je E-peil. De sensoren meten vervuilende stoffen en/of vocht in de ruimte. Een automatisch regelsysteem bepaalt de noodzaak tot ventilatie en zorgt voor een gecontroleerde werking. Je kan het vergelijken met een cruise control in je wagen. Voor het beste resultaat op je E-peil kies je best voor een meting op basis van CO2-sensoren.

-       Warmterecuperatie: forse energiebesparing en grote E-peil winst.
De warmtewisselaar in een D-systeem warmt de verse buitenlucht op met de warmte van de afgevoerde binnenlucht. Zo bespaar je op verwarmingskosten in de winter. Sommige toestellen hebben een bypassfunctie die de warmtewisselaar in de zomer uitschakelt om je woningkoeler te houden.

Juvah - Foto werknemers Juvah

Kwaliteit van je installatie

Luchtlekken en bewust ventileren zijn verantwoordelijk voor 1/3 van het E-peil. Belangrijk is dat je systeem correct geplaatst is en juist ingeregeld is (afstelling van de debieten per ruimte en de luchtdichtheid van de kanalen). Juvah zorgt steeds voor de inregeling van het ventilatiesysteem. Ook bij zelfbouwers.

Advies

Ieder project is anders, dus ook het aantal E-peil punten dat je kan winnen is overal anders. Met onze expertise en ervaring adviseren wij jou graag bij je keuze.
Ook bij je EPB-verslaggever kan je meer advies inwinnen.

 

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.