Nieuwe wetgeving verplicht reiniging van luchtkanalen ventilatie

Juvah - Logo Juvah

13/5/2024

Een gezonde binnenomgeving begint met frisse lucht. In kantoren, scholen en andere niet-residentiële gebouwen is ventilatie niet alleen een kwestie van comfort, maar het is ook van essentieel belang voor de gezondheid en productiviteit van de gebruikers. Wetenschappelijke studies tonen aan dat goed geventileerde ruimtes het risico op infectieziekten verminderen, de concentratie en alertheid verhogen en het algemene welzijn bevorderen.

Verplichte reiniging van luchtkanalen

Een gezond binnenklimaat creëren is niet mogelijk met een vervuilde installatie. De Belgische wetgeving (KB Arbeidsplaatsen) en de Europese Norm (EN 15780) hebben duidelijke richtlijnen vastgelegd met betrekking tot de reinheid van luchtkanalen in niet-residentiële gebouwen.  

Niet-residentiële gebouwen zijn o.a. kantoren, hotels, restaurants, scholen, theaters, woonzorgcentra, musea, sportinfrastructuren, winkels, onthaalruimtes ziekenhuizen,...  

De wetgeving schrijft het volgende voor:

 • Moet je je kanalen laten reinigen? Ja
 • Wanneer? Als ze vuil zijn. De toegelaten hoeveelheid vuil is vastgelegd volgens Europese Normen.


Hoe weet je of de kanalen vuil zijn?

Juvah kan een inspectie van de luchtkanalen uitvoeren om de huidige staat te meten. Hier maken we een rapportage over die je als bedrijfsleider, technisch diensthoofd, facilitair manager,... kan voorleggen om aan te tonen dat een reiniging nodig is en dat dit gebudgetteerd moet worden.    

Reinheidsniveaus

De Europese Norm schrijft 3 reinheidsniveaus voor waaronder een gebouw kan vallen. Elk niveau heeft een maximum toegelaten hoeveelheid vuil (g/m²).


Reinheidsniveau

 • Low
  Dit zijn ruimtes met slechts sporadische bezetting. Bv. opslagruimtes, technische ruimtes,…
  Toevoerkanalen pulsie (g/m²) : < 4,5
  Recirculaire of secundaire kanalen (g/m²): < 6,0
 • Medium
  Dit zijn ruimtes zoals: kantoren, hotels, restaurants, scholen, theaters, woonzorgcentra, musea, sport infrastructuur, winkels, onthaalruimtes ziekenhuizen,…
  Toevoerkanalen pulsie (g/m²) : < 3,0
  Recirculaire of secundaire kanalen (g/m²): < 4,5
 • High
  Dit zijn ruimtes zoals: Laboratoria, behandelruimtes in ziekenhuizen, cleanrooms,…  
  Toevoerkanalen pulsie (g/m²) : < 0,6
  Recirculaire of secundaire kanalen (g/m²): < 3,0

Juvah: jouw partner voor professionele luchtkanaalreiniging

Als erkend expert op het gebied van ventilatie begrijpt Juvah de complexiteit en de noodzaak van een grondige reiniging van luchtkanalen. Ons gespecialiseerd team staat klaar om inspecties uit te voeren, rapporten op te stellen en luchtkanalen te reinigen volgens de hoogste normen.  

Elke situatie is uniek, daarom stellen wij steeds een offerte op maat op, zodat je precies krijgt wat je nodig hebt voor jouw specifiek project.  

Neem vandaag nog contact met ons op via 03/302 48 88 of stuur een e-mail naar onderhoud@juvah.com voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Juvah - Foto werknemers Juvah
We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.